Z warzywami do Unii

Analizy Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej wykazują, że polskie warzywnictwo ma duże szanse ekspansji na unijnym wspólnym rynku. Naszymi atutami są silny potencjał wytwórczy (będziemy piątym producentem warzyw w UE), niższe koszty pracy i dogodne położenie. Mamy blisko do największych unijnych importerów warzyw, takich jak Niemcy, Wielka Brytania, Finlandia, Szwecja i Dania. Dla radykalnego zwiększenia polskiego eksportu niezbędne jest jednak przestrzeganie unijnych standardów jakościowych. Wiąże się to z koniecznością zapewnienia ciągłości dostaw. Z warzyw uprawianych w Polsce, obowiązkiem spełniania norm jakościowych objęte są: kapusta, cebula, marchew, ogórki, pomidory i kalafiory. Unia wspiera rolników, którzy wspólnie zamierzają rozwijać produkcję. Grupy producenckie na rynku warzyw mogą otrzymać pomoc finansową wynoszącą do 5% rocznej wartości produkcji towarowej. Jeśli będą inwestować, np. budując chłodnie i przetwórnie czy kupując urządzenia, Unia Europejska może pokryć 30-50% kosztów takich inwestycji. Share this:FacebookXTwitterTelegramWhatsAppEmailPrint

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 19/2003, 2003

Kategorie: Ekologia