Z warzywami do Unii

Analizy Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej wykazują, że polskie warzywnictwo ma duże szanse ekspansji na unijnym wspólnym rynku. Naszymi atutami są silny potencjał wytwórczy (będziemy piątym producentem warzyw w UE), niższe koszty pracy i dogodne położenie. Mamy blisko do największych unijnych importerów warzyw, takich jak Niemcy, Wielka Brytania, Finlandia, Szwecja i Dania.
Dla radykalnego zwiększenia polskiego eksportu niezbędne jest jednak przestrzeganie unijnych standardów jakościowych. Wiąże się to z koniecznością zapewnienia ciągłości dostaw. Z warzyw uprawianych w Polsce, obowiązkiem spełniania norm jakościowych objęte są: kapusta, cebula, marchew, ogórki, pomidory i kalafiory.
Unia wspiera rolników, którzy wspólnie zamierzają rozwijać produkcję. Grupy producenckie na rynku warzyw mogą otrzymać pomoc finansową wynoszącą do 5% rocznej wartości produkcji towarowej. Jeśli będą inwestować, np. budując chłodnie i przetwórnie czy kupując urządzenia, Unia Europejska może pokryć 30-50% kosztów takich inwestycji.

Wydanie: 19/2003

Kategorie: Ekologia

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy