Wołowina – źródło smaku i zdrowia. Otwórz się na nowe i zaszalej w domowej kuchni

Wołowina – źródło smaku i zdrowia. Otwórz się na nowe i zaszalej w domowej kuchni

Wołowina to jedno z najczęściej wybieranych mięs w polskiej kuchni. Soczyste i pełne aromatu czerwone mięso idealnie nadaje się do wielu pysznych dań takich jak steki, burgery czy gulasze. Co ciekawe, wołowina może być nie tylko smacznym, ale i zdrowym składnikiem. Wybierając mięso wysokiej jakości, sięgasz po produkty pełne aromatów, a także witamin i minerałów.

Wołowina wołowinie nie równa – zalety mięsa grass-fed

Ze względu na duże potrzeby rynku farmerzy już lata temu zaczęli szukać pasz dla krów, które zapewniłby im odpowiednio szybki przyrost przy niewielkiej cenie. Wybór padł na pasze zbożowe, którym najczęściej karmione jest bydło hodowlane w wielu miejscach świata. Już dzieci wiedzą jednak, że krowy najchętniej jedzą świeżą trawę. Te, które są hodowane właśnie na niej, są wyraźnie zdrowsze, podobnie jak pozyskiwane od nich mięso.

Określenie wołowina grass-fed odnosi się do mięsa z farm, na których krowy karmione są trawą. Takie mięso zawiera mniejszą ilość kalorii, więcej bogatych aromatów i cennych składników odżywczych takich jak witaminy, minerały, czy nawet niezbędne dla organizmu kwasy omega 3. To właśnie po wołowiną grass-fed sięgają najlepsi szefowie kuchni. I Ty przekonaj się o jej jakości. Sprawdź ofertę Biotaurus – najlepsza wołowina w Polsce powstaje właśnie u nich.

Czy wiesz, że wołowina zawiera wiele cennych substancji odżywczych?

Zdrowe produkty spożywcze kojarzą Ci się wyłącznie z zieleniną? Musisz wiedzieć, że wartościowe składniki odżywcze znajdziesz również w innych składnikach, w tym także w wysokiej jakości mięsie. Wołowina, zwłaszcza pozyskiwana od zwierząt karmionych trawą, jest smacznym i zdrowym dodatkiem diety. Zawiera ona takie związki jak:

  • wysokie ilości łatwo przyswajalnego białka;
  • minerały, w tym sód, magnez, żelazopotas;
  • witaminy, w tym przede wszystkim z grupy B niezbędne do budowy i prawidłowej pracy mięśni;
  • kwas linylowy regulujący poziom cukru we krwi i ochraniający masę mięśniową;
  • kwasy omega 3 niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, regenerujące komórki organizmu, wspierające układ nerwowy, odpornościowy i sercowo-naczyniowy.

Pamiętaj, że tylko najwyższej jakości mięso zawiera odpowiednie ilości cennych składników. Więcej informacji o tym, czym różni się wołowina grass-fed od produktów dostępnych w marketach sprawdź na Biotaurus.pl.

Cechy, które świadczą o wysokiej jakości mięsa

Wybierasz wołowinę i nie wiesz, jak ocenić jej jakość? Zwróć uwagę przede wszystkim na kolor, wygląd, strukturę i zapach mięsa. Wołowina zależnie od miejsca pozyskania mięsa może mieć delikatnie różne zabarwienie, jednak świeża powinna wyróżniać się wyrazistym kolorem. Zwróć uwagę również na jej połysk – powinna być delikatnie wilgotna i błyszcząca.

Mięso wołowe ma wyrazisty, mocno mięsny, czasami delikatnie słodki zapach. Jeśli wyczujesz kwaśne nuty, sprawdź świeżość wołowiny, ponieważ taki zapach może świadczyć o tym, że nie nadaje się do spożycia.

O jakości wołowiny świadczy także ilość znajdującego się w niej tłuszczu. Powinno być go stosunkowo niewiele, jednak w wysokiej jakości mięsie pozostaje wyraźnie widoczny. Tworzy on marmurkowaty wzór, który ma ogromny wpływ na smak.

Wybieraj najwyższą jakość i wspieraj polskie firmy

Bardzo wiele produktów dostępnych w sklepach i marketach to towary sprowadzane zza granicy. W wielu przypadkach ich transport jest uzasadniony jedynie niską ceną i opłacalnością importu. Unikaj takich produktów – zamiast nich wspieraj lokalnych przedsiębiorców i polską gospodarkę.

Masz dość mrożonych mięs pozbawionych smaku? Zrezygnuj więc z takich produktów na rzecz mięs najwyższej jakości od zwierząt karmionych trawą. Biotaurus to rodzinna polska firma rolnicza z własnym pastwiskiem. Przetestuj jej produkty i przygotuj dania, które zachwycą Twoich bliskich. Mięsa dostępne w ofercie możesz zamówić wraz z dostawą.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy