Wrzody atakują!

Dolegliwości żołądka i dwunastnicy często pojawiają się wiosną. Nasila je stres, a także zbyt duża ilość leków, kawy i herbaty Choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy bardzo często daje o sobie znać właśnie wiosną. W wyniku zachwiania równowagi między zdolnością ochronną błony śluzowej a działaniem trawiącym soku żołądkowego powstaje wrzód – mały, kraterowaty ubytek lub otwarta nadżerka śluzówki żołądka albo jelita cienkiego. Istotne znaczenie ma również zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Na tę dolegliwość częściej zapadają mężczyźni i osoby z grupą krwi “0”. Żołądek trawi siebie? W zdrowym żołądku panuje równowaga – błona śluzowa jest dobrze ukrwiona i wydziela dostatecznie dużo substancji, aby ochronić się przed działaniem kwasów żołądkowych, które powinny jedynie trawić pokarm. Gdy ta równowaga na skutek czynników zewnętrznych (nikotyna, kofeina, stres, gniew) czy infekcji Helicobacter pylori zostaje zachwiana, zwiększa się wydzielanie kwasów, żołądek zaczyna trawić sam siebie i powstaje wrzód wyglądający jak krater. Bezpośrednią przyczyną jego powstania jest działanie kwasu solnego, jednego ze składników soków trawiennych, na śluzówkę. Kwas solny jest niezbędny do trawienia pokarmów, jednak gdy żołądek produkuje go w nadmiarze, tworzy się nadżerka i może

Cały tekst artykułu można przeczytać w elektronicznej wersji "Przeglądu", która jest dostępna dla posiadaczy e-prenumeraty lub subskrypcji cyfrowej.
Wydanie: 15/2001, 2001

Kategorie: Zdrowie