Alergia pokarmowa jest jedną z najczęściej występujących chorób u psów. To bardzo ciężka przypadłość, objawiająca się zazwyczaj uporczywym świądem. Jak zatem rozpoznać jej symptomy i jakie są jej konsekwencje?
Alergia pokarmowa u psów może się rozwinąć w każdym wieku, jednak jej pierwsze objawy przeważnie są już widoczne w pierwszych latach życia czworonoga. Choroba nie ma podłoża sezonowego, zatem nie występuje w określonych porach roku. Przyczynę alergii stanowi niejednokrotnie stałe spożywanie nieodpowiedniego pokarmu, który uczula zwierzę. Należy jednak pamiętać, że niektóre czworonogi, podobnie jak ludzie, są bardziej podatne na alergie pokarmowe.
Jak rozpoznać alergię pokarmową u swojego psa?
Jeden z pierwszych objawów alergii pokarmowej stanowi zazwyczaj uporczywy świąd, który zwierzęta znoszą bardzo ciężko. Pies obsesyjnie się drapie, wydrapując duże powierzchnie sierści i skóry, co prowadzi do powstawania ran. Ponadto bardzo często zwierzęta ocierają się o meble, liżąc miejsca dotknięte chorobą (boki ciała, brzuch, pachwiny). Kolejnym z symptomów alergii pokarmowej są również problemy z uszami obejmujące: zaczerwienienie, brzydki zapach czy zwiększoną ilość wydzielanej woskowiny. Uporczywe drapanie może także doprowadzić do pojawienia się wyłysień w okolicach oczu czy łap. Sierść zwierzęcia staje się matowa, a w niektórych przypadkach pojawia się na niej łupież. Alergia pokarmowa to także kłopoty żołądkowo-jelitowe zwierzęcia w postaci wymiotów czy biegunki.
Jakie produkty uczulają domowe zwierzęta?
Zwierzęta głównie uczulają składniki pokarmowe zawierające białka. Należą do nich: mleko, ryby, soja, ryż, ziemniaki, podroby wieprzowe i wołowe oraz rozmaitego rodzaju gotowe przysmaki, zawierające jajka lub składniki mocno przetworzone. Do grupy tego typu produktów można również zaliczyć mięso drobiowe, wieprzowe bądź wołowe.
Warto wiedzieć, że poważne problemy zdrowotne zwierzęcia powoduje również gluten, czyli białko występujące w ziarnach zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień czy żyto, które może wywołać reakcję alergiczną. Jej objawy stanowią np.: utrata wagi, zaparcia, a nawet apatia i osowienie psa. Kolejnym symptomem, mogącym świadczyć o nietolerancji glutenu, jest zmiana wyglądu sierści, jednak należy pamiętać, że uczulenie na ten składnik pokarmowy daje wiele nieswoistych objawów, często mylonych z innymi schorzeniami. Ważne zatem, aby czujnie obserwować swojego psa i w razie pojawienia się podejrzanych dla nas objawów udać się ze zwierzęciem do lekarza weterynarii.
Konsekwencja w żywieniu
Pies dotknięty alergią pokarmową wymaga nie tylko bardziej troskliwej opieki ze strony swojego właściciela, ale również konsekwentnego postępowania dietetycznego. W przypadku podejrzenia tej choroby warto pomyśleć o diecie eliminacyjnej, która jest uznawana za wiarygodną metodę rozpoznawania alergii. Powinna być jednak odpowiednio zbilansowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu czworonoga. Jeśli decydujemy się samodzielnie przygotowywać posiłki dla naszego pupila, musimy pamiętać, że jest to czasochłonna i zarazem kosztowna kuracja. Łatwiejszym i mniej absorbującym rozwiązaniem jest podawanie gotowych karm. Na rynku można kupić szereg produktów hipoalergicznych, opartych o hydrolizowane białko, jednak czasem ciężko jest wyeliminować wszystkie alergeny, co dodatkowo utrudnia częste współistnienie alergii pokarmowych z atopowym zapaleniem skóry. Warto tutaj podkreślić, że na rynku dostępne są również nowoczesne i bezpieczne metody farmakologicznego leczenia alergii u zwierząt, które znacznie podnoszą komfort życia czworonoga – eliminując uczucie świądu.
Trwa kampania społeczna STOP DRAPANIU, realizowana przez Fundację Towarzystwo Weterynaryjne. W ramach akcji na stronie internetowej www.stopdrapaniu.pl właściciele czworonogów mogą znaleźć przydatne informacje dotyczące m.in. rozpoznania pierwszych objawów alergii czy uzyskania pomocy dla swoich pupili. Ogólnopolska kampania społeczno-edukacyjna STOP DRAPANIU potrwa do końca grudnia 2016 r.
Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy