Cudowny eliksir młodości?

Cudowny eliksir młodości?

Resveratrol (podobno) leczy wiele chorób i przedłuża życie Leczy miażdżycę, cukrzycę, reumatyzm, tępi nowotwory, przedłuża życie o co najmniej 1,9 roku. Chroni przed astmą i alergiami. To substancja niezwykła, prawdziwy eliksir zdrowia, przyszłość medycyny. Takie przynajmniej opinie można przeczytać o resveratrolu. Naukowcy w laboratoriach wielu krajów prowadzą nad nim badania, koncerny farmaceutyczne wietrzą fantastyczne zyski. Tabletki z resveratrolem można kupić w sklepach internetowych także w Polsce. Niektórzy badacze jednak ostrzegają: nie ma żadnych dowodów, że ten związek pomaga ludziom, ponadto może mieć szkodliwe skutki uboczne. O zaletach resveratrolu trudno powiedzieć coś pewnego, jako że właściwie nie przetestowano go na ludziach. Niemniej jednak informacje o zdumiewających właściwościach terapeutycznych rzekomego eliksiru młodości publikowane są systematycznie także w poważnych magazynach naukowych. W październiku br. miesięcznik „International Journal of Obesity” zamieścił artykuł duńskich specjalistów z uniwersytetu w Aarhus, którzy przeprowadzili eksperymenty z resveratrolem na ludzkich tkankach i doszli do wniosku, że ta substancja działa przeciwzapalnie i poprawia przemianę materii u osób otyłych. Według naukowców z Tokio, których prace zostaną wkrótce przedstawione na konferencji Japońskiego Towarzystwa Układu Krążenia, jedna tabletka resveratrolu dziennie nie tylko działa przeciwzapalnie, lecz także reguluje poziom insuliny. Resveratrol to związek organiczny z grupy polifenoli. W 1963 r. wyodrębiony został z korzeni rdestowca ostrokończystego, zwanego falopią japońską (Polygonum cuspidatum), w którym występuje w dużych stężeniach. Rdestowiec od dawna wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Związek ten zawarty jest także w winogronach, malinach, żurawinie, śliwkach i orzechach. O resveratrolu stało się głośno w 1992 r., kiedy naukowcy zrozumieli, że właśnie ten związek odpowiada za dobroczynne efekty konsumpcji czerwonego wina. Słynny jest paradoks francuski, polegający na tym, że Francuzi stosujący obfitą i niezdrową dietę, złożoną z ciężkostrawnych mięs i serów, żyją bardzo długo i rzadko zapadają na choroby serca, gdyż piją dużo czerwonego wina. Zawiera ono znacznie większą ilość resveratrolu niż wino białe sporządzane z samego miąższu winogron, bez skórek. Domniemany klucz do młodości znajduje się zaś przede wszystkim w skórkach i chroni owoce przed grzybami oraz pasożytami. W 2003 r. David Sinclair, naukowiec z Harvardu, wraz z zespołem przeprowadził eksperymenty, które dowiodły, że resveratrol przedłuża życie drożdży Saccharomyces cerevisiae. Później wykazał także, iż dzięki tej substancji dłużej pełznie po tym świecie robak Caenorhabditis elegans i dłużej fruwa muszka owocowa Drosophila melanogaster. W 2006 r. Sinclair udowodnił, że resveratrol chroni przed chorobami i wcześniejszym zgonem myszy poddane tłustej, niezdrowej diecie. W tym samym roku włoscy badacze podali wysokie dawki resveratrolu występującej w Zimbabwe rybce z gatunku Nothobranchius furzeri, która przeciętnie żyje tylko dziewięć tygodni. Okazało się, że potraktowane niezwykłą substancją rybki żwawiej pływały, sprawniej unikały niebezpieczeństw i żyły średnio o 59% dłużej niż te, które resveratrolu nie dostały. Naukowcy doszli do wniosku, że resveratrol wpływa na aktywność sirtuin – protein, które prawdopodobnie hamują aktywność genów powodujących procesy starzenia. Coraz więcej badań zdawało się potwierdzać zdumiewające i dobroczynne działanie resveratrolu. Substancja ta jakoby usuwa wolne rodniki tlenowe, które powstają w elektrowniach komórkowych – mitochondriach i dziurawią struktury komórkowe, co zapewne powoduje proces starzenia. Resveratrol podobno zmniejsza ilość blaszek beta-amyloidowych w mózgu, które powodują chorobę Alzheimera. Zapobiega otłuszczeniu wątroby u alkoholików (przynajmniej u myszy). Zwalcza nowotwory poprzez aktywizację apoptozy (samozniszczenia komórek nowotworowych) oraz hamowanie angiogenezy (tworzenia się naczyń krwionośnych w tkankach nowotworowych). Najskuteczniejszy podobno jest w zwalczaniu raka jelita grubego i czerniaka skóry. Działa antywirusowo, tępi wirusa brodawczaka ludzkiego, który powoduje raka szyjki macicy. Te cudowne właściwości postanowił wykorzystać dr Christoph Westphal, przedsiębiorczy Amerykanin niemieckiego pochodzenia, który założył cztery firmy biotechnologiczne w Bostonie. Westphal zapowiedział w wywiadzie prasowym, że resveratrol może zmienić świat. Wspólnie z Davidem Sinclairem założył przedsiębiorstwo Sirtris, które próbuje stworzyć substancje syntetyczne działające podobnie jak resveratrol na sirtuiny. Sam resveratrol nie przyniesie koncernom farmaceutycznym znaczących zysków, jest bowiem związkiem naturalnym, którego nie można opatentować. Tabletki z wyciągiem z rdestowca produkują różne przedsiębiorstwa na świecie, także małe

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 2010, 45/2010

Kategorie: Nauka