Eureka

Eureka

ARCHEOLOGIA Żołnierski grób Archeolodzy niemieccy odkryli pod Nördlingen w Bawarii masowy żołnierski grób z wojny 30-letniej, a w nim około 50 szkieletów. W grobowcu odnaleziono także paciorki różańca, francuskie monety oraz szczątki mundurów. 3 sierpnia 1645 r. pod Nördlingen rozegrała się bitwa, w której armia francusko-hesko-weimarska pod wodzą księcia Kondeusza zmierzyła się z wojskiem cesarskim i bawarskim, którym dowodził baron Franz von Mercy. W zaciekłej batalii zwyciężył Kondeusz, po obu stronach zginęło około 8 tys. ludzi, w tym baron von Mercy. Prawdopodobnie archeolodzy natrafili na kości żołnierzy francuskich, zajmujących podczas boju pozycję na prawym skrzydle, które zostało doszczętnie rozbite przez cesarskie hufce. To już drugi znany grób z wojny 30-letniej. W ubiegłym roku w Brandenburgii natrafiono na szczątki kilkudziesięciu żołnierzy poległych w bitwie pod Wittstock (1636 r.). ZDROWIE Komputerowy nałóg Na świecie stale rośnie liczba osób chorobliwie uzależnionych od internetu i komputera, ale choroba ta nie jest oficjalnie uznana. Zamierza to zmienić psychiatra z USA Jerald Block. W artykule na łamach „American Journal of Psychiatry” domaga się uznania takiego uzależnienia za zaburzenie wymagające leczenia psychiatrycznego. Powołuje się przy tym na raport rządu Korei Południowej, zgodnie z którym 210 tys. obywateli tego kraju, przeważnie ludzi młodych, znalazło się w szponach komputerowego nałogu. 10 osób zmarło, gdyż tak długo siedziały w kawiarniach internetowych, aż w naczyniach krwionośnych wytworzyły się im skrzepy. Także niemieccy lekarze uważają ten problem za bardzo poważny. W Moguncji otwarto pierwszą w RFN klinikę dla osób uzależnionych od internetu. Migdały dobre na serce Od dawna wiedziano, że jedzenie migdałów chroni przed chorobami serca. Dwa nowe studia udowodniły, że migdały są bardziej „przyjazne sercu”, niż do tej pory przypuszczano, ponadto zmniejszają ryzyko innych chorób: nowotworów żołądka i prostaty. „Migdały, zawierające znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi i odgrywają rolę antyutleniacza. Ma to pozytywny wpływ na zdrowie serca – a przecież obniżają także poziom złego cholesterolu we krwi”, oświadczył współautor jednego z tych studiów, dr Cyril Kendall z uniwersytetu w Toronto. Uczestnicy eksperymentu przez 16 tygodni poprzez konsumpcję migdałów pokrywali jedną piątą zapotrzebowania na kalorie. Po tym okresie zawartość złego cholesterolu LDL w ich krwi spadła o 9%. Ale uwaga – migdały są bardzo kaloryczne: 10 dag to 572 kcal. Wielorazowe jednorazówki Co najmniej w 80% szpitali jednorazowy sprzęt medyczny ze względów oszczędnościowych jest ponownie sterylizowany i używany. To dane nieoficjalne, gdyż nikt się do tego nie przyznaje. A niestety chałupnicza resterylizacja może być przyczyną zakażeń wewnątrzszpitalnych, których liczbę szacuje się nawet na kilkadziesiąt tysięcy rocznie. Rozwiązania są dwa: albo rezygnacja z ponownego używania sprzętu, albo profesjonalne reprocesowanie wyrobów medycznych prowadzone z zachowaniem odpowiednich standardów. W Belgii, Danii, Holandii, Niemczech, Szwecji i na Słowacji reprocesowanie jest prawnie uregulowane i dozwolone, we Francji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Hiszpanii, Portugalii, Włoszech i Czechach zabronione. Grecja, Estonia, Litwa, Łotwa i Polska tej sprawy nie uregulowały. Temu problemowi poświęcona była konferencja zorganizowana przez Europejskie Stowarzyszenie Reprocesowania Wyrobów Medycznych EAMDR pod patronatem Narodowego Instytutu Zdrowia. Najważniejszy wniosek z niej płynący to konieczność zerwania z hipokryzją i wprowadzenia przynajmniej częściowych regulacji prawnych, co pozwoliłoby na rozwój rynku takich usług, a to z kolei przełożyłoby się na obniżenie ich cen. EKOLOGIA Kangur na efekt cieplarniany Miliony ton metanu trafiają rocznie do atmosfery za sprawą stad bydła, zwiększając efekt cieplarniany. To skutek rozkładu celulozy, głównego składnika pożywienia. Ssaki nie wytwarzają w przewodzie pokarmowym enzymów rozkładających celulozę. Proces rozkładu może się odbywać dzięki drobnoustrojom produkującym enzym celulazę. Bakterie zawarte w żołądku krowy, owcy czy kozy powodują wydzielanie metanu. Bakterie zawarte w żołądku kangura – nie. Australijczycy, których same stada owiec liczą 100 mln sztuk (drugie po sektorze energetycznym źródło emisji gazów cieplarnianych w Australii – 14%), wpadli więc na pomysł przeniesienia flory bakteryjnej kangura do żołądków bydła. Wyizolowanie kangurzych bakterii octanowych potrwa około trzech lat, potem trzeba będzie przeszczepić je bydłu i sprawdzić, czy wyprą bakterie metanowe. ZWIERZĘTA Ekspansywna ostryga Ostrygi Crassostrea

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 16/2008, 2008

Kategorie: Nauka