Norwegowie rezygnują z mięsa

Norwegowie rezygnują z mięsa

Norweski sklep internetowy Oda odnotował duże spadki sprzedaży mięsa, odkąd zaczął umieszczać na stronie informacje o śladzie węglowym swoich produktów. Wszystkie towary zostały oznaczone jako nisko-, średnio- lub wysokoemisyjne. Efekt? Od stycznia 2021 r., kiedy rozpoczęto akcję, sprzedaż owoców i warzyw wzrosła o 50%, a roślinnych zamienników mięsa aż o ok. 80%.

Zupa z soczewicy była jednym z naszych dziesięciu najlepiej sprzedających się artykułów w zeszłym roku, choć w poprzednich latach nie zbliżała się nawet do pierwszej dziesiątki” – skomentowała dla Independent Louise Fuchs, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Oda. – Otrzymaliśmy świetne opinie od klientów na temat wprowadzonego przez nas rozwiązania. Wspiera wzrastający trend – jeden na pięć sprzedawanych burgerów jest teraz wegetariański, a popularność posiłków wegetariańskich ogólnie wzrosła – mówi Louise Fuchs i przyznaje, że przed wprowadzeniem oznaczeń wielu klientów sklepu po prostu nie zdawało sobie sprawy ze śladu węglowego produktów, które na co dzień kupują.

Jak czytamy na stronie internetowej fundacji Carbon Footprint, odżywianie, które zawiera dużo mięsa, jest najbardziej szkodliwe dla środowiska. „Produkcja żywności to czynnik, który może zaważyć na naszej przyszłości i doprowadzić do nieodwracalnych w skutkach zmian klimatycznych, jak i pozbawić nas wody (za 70% poboru wody słodkiej odpowiada rolnictwo). Produkcja żywności stanowi też 37% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Według danych aż 40% powierzchni Ziemi zajmują pola i pastwiska, 90% z nich to pola uprawne i hodowlane. Najbardziej negatywny wpływ na środowisko ma hodowla zwierząt. (…) Dieta roślinna jest szansą – z raportu IPCC wynika, że zmiana sposobu żywienia i większy nacisk społeczeństw na spożywanie produktów pochodzenia roślinnego mogłoby przełożyć się na zmniejszenie upraw o równowartości 6 mln km² (to dwukrotność powierzchni Indii), z kolei całkowite przejście na dietę roślinną „oddałoby” aż 30 mln km² pól uprawnych”.

Swój ślad węglowy można obliczyć tutaj.

 

źródło: https://klimat.rp.pl/na-talerzu/art19305021-norwegowie-rezygnuja-z-zakupu-miesa-odkad-widza-slad-weglowy

fot. Tangerine Newt/Unsplash, Robert Bye/Unsplash  

Wydanie:

Kategorie: Z dnia na dzień

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy