Po owocach ich poznacie

Po owocach ich poznacie

Ci, którzy odżywiają się zgodnie z prawami natury, rzadko narzekają na dolegliwości gastryczne W Ameryce prawie wszyscy pogodzili się już z myślą, że każdy obfity posiłek musi się odbić na ich samopoczuciu. Wybierając się do restauracji lub na proszony obiad, wielu ludzi na Zachodzie ma zwyczaj zabierać ze sobą środki na zgagę i inne leki na żołądek. (…) Jak jeść białka Jahwe przemówił do Mojżesza, a ten rzekł swemu ludowi: „Wieczorem Pan da wam mięso do spożycia, a rano chleba do syta” (Wj 16,8). Innymi słowy, Jahwe objawił Mojżeszowi jedną z zasad trofologii, która głosi, że białka i węglowodany należy spożywać oddzielnie. Zakazał im także łączyć mleko z mięsem. Są to najwcześniejsze i zarazem najlepsze rady na temat diety, jakie notuje cywilizacja zachodnia, lecz w przeciwieństwie do ludzi Wschodu, którzy szanują mądrość dawnych mędrców, mieszkańcy Zachodu lekceważą nauki przeszłości, uważając je za przestarzałe i prymitywne. A przecież, jak zauważył dr Tilden, wybitny amerykański specjalista do spraw żywienia, „kanapka nie jest bynajmniej tworem przyrody!”. Białka stanowią bardzo wartościowy pokarm, lecz do ich strawienia i uwolnienia zawartych w nich składników odżywczych potrzebne są specjalne warunki. Białka zwierzęce najlepiej łączyć z warzywami, na przykład z zieleniną, dynią, kapustą, brukselką itp., które należy spożywać na surowo w postaci dużej sałatki. Białko zwierzęce powinno się spożywać tylko raz dziennie, choć białka roślinne, na przykład twarożek z nasion roślin strączkowych (tofu), można jeść częściej. Białka roślinne mogą nawet całkowicie zastąpić mięso w ludzkiej diecie: 0,5-1 kg orzechów laskowych i surowych nasion tygodniowo dostarcza niezbędnej ilości białka i tłuszczów oraz likwiduje łaknienie mięsa, jaj i innych białek zwierzęcych. Jak jeść węglowodany Skrobi nie należy łączyć z białkiem. Najbardziej wskazane jest spożywanie produktów bogatych w skrobię w połączeniu z niekwaśnymi owocami i świeżymi, surowymi lub lekko ugotowanymi warzywami. Jeżeli lubisz ziemniaki, makaron albo ciastka, niech stanowią one twój cały posiłek, do którego nie powinieneś dodawać jajek, mięsa ani sera. Większość ludzi woli spożywać swój węglowodanowy posiłek na śniadanie, w postaci grzanki albo płatków. Nawet bardzo sprawny żołądek potrzebuje około dwunastu godzin, żeby odzyskać równowagę po wprowadzeniu doń nieodpowiedniej mieszanki pokarmowej, tak więc błąd popełniony przy śniadaniu odbija się na trawieniu przez resztę dnia, niezależnie od tego, co zjesz na obiad albo kolację. Do najgorszych zestawów śniadaniowych należą suche płatki zbożowe słodzone białym cukrem i polane pasteryzowanym mlekiem. Równie szkodliwa jest grzanka z dżemem. Skutki takich śniadań najdotkliwiej odczuwają dzieci, gdyż większość dorosłych albo w ogóle śniadania nie jada, albo poprzestaje na samej grzance z kawą, co akurat stanowi dość szczęśliwe połączenie. Podobnie jak w wypadku białka, jeden skrobiowy posiłek dziennie całkowicie wystarczy, nie należy też łączyć w jednym posiłku dwóch zupełnie odmiennych rodzajów skrobi. Ponieważ białko i skrobia są w trofologii największymi wrogami, wskazane jest spożywanie posiłków jednego i drugiego typu w odstępie 10–12 godzin. Jahwe słusznie nakazał Mojżeszowi jeść chleb na śniadanie i mięso na kolację. Artykuły spożywcze o dużej zawartości skrobi jeszcze gorzej niż białka znoszą popijanie wodą, sokiem owocowym, mlekiem czy innym płynem. Trawienie skrobi musi się rozpocząć w jamie ustnej, aby mogło odbywać się dalej w żołądku. Łyk płynu towarzyszący kęsowi skrobi tak bardzo rozcieńcza wydzielinę ślinową, że skrobia dociera do żołądka niedostatecznie nasączona zasadowym enzymem ptialiną i miast trawieniu ulega fermentacji. Wszystkie produkty skrobiowe należy przed połknięciem dokładnie przeżuć i dobrze naślinić. Jak jeść tłuszcze Tłuszcze można spożywać w połączeniu z węglowodanami, warzywami i owocami, nie należy ich natomiast łączyć z białkiem zwierzęcym. Zwykle dopuszczalne jest łączenie tłuszczu z białkami pochodzenia roślinnego. Wśród tłuszczów należy wystrzegać się różnych odmian margaryny i innych substytutów masła, jak też wszelkich tłuszczów utwardzonych. Utwardzone, czyli uwodornione oleje roślinne nabierają takich właściwości, że ich trawienie jest możliwe dopiero w temperaturze 250°C, czyli są one po prostu niestrawne. Najwartościowszymi tłuszczami są masło i tłoczone na zimno oleje z warzyw oraz orzechów. Jak jeść surówki Zarówno dr Herbert Shelton, jak i V.E. Irons radzą

Ten artykuł przeczytasz do końca tylko z aktywną subskrypcją cyfrową.
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety
Wydanie: 07/2022, 2022

Kategorie: Obserwacje