Czy podatek cukrowy pozytywnie wpłynie na zdrowie konsumentów?

Czy podatek cukrowy pozytywnie wpłynie na zdrowie konsumentów?

Czy podatek cukrowy pozytywnie wpłynie na zdrowie konsumentów?

Mikołaj Choroszyński,
dietetyk kliniczny, psychodietetyk
Podatek od cukru funkcjonuje w ponad 30 krajach. W mieście Berkeley w USA trzy lata po jego wprowadzeniu konsumpcja słodkich napojów spadła o 52%! Udało się to uzyskać, gdyż dochód z podatku został przeznaczony na edukację. Chciałbym, aby podobne rozwiązanie funkcjonowało u nas. Jednak na razie nikt nie wspomina o korzyściach zdrowotnych z ograniczenia konsumpcji słodkich napojów, a korzyści są, i to duże. W Polsce mniej więcej jedna trzecia dorosłych jest otyła, a choroby związane z niezdrową dietą, takie jak choroby serca, nowotwory, cukrzyca czy choroba Alzheimera, są głównymi zabójcami. Jeżeli dzięki podatkowi uda się ograniczyć chociaż o kilka procent rozwój tych chorób, to jego wprowadzenie trzeba będzie uznać za dobry krok.

Grażyna Rokicka,
Fundacja Konsumentów
Popieramy ideę stojącą za wprowadzeniem podatku, chcemy jednak zwrócić uwagę, że zachowania konsumenckie zależą nie tylko od narzędzi fiskalnych i obowiązujących przepisów, ale przede wszystkim od czynników społecznych i kulturowych, na które istotny wpływ mają edukacja konsumencka i komunikacja, zwłaszcza ze strony zaufanych, niezależnych organizacji. Tymczasem nie przewidziano przeznaczania środków pochodzących z wprowadzonej opłaty na działania kierowane bezpośrednio do konsumentów. Z wprowadzonego podatku powinny być finansowane m.in. badania zachowań konsumenckich i nieuczciwych praktyk rynkowych producentów żywności, a także porównawcze testy żywności, jakie prowadzi Fundacja Konsumentów.

Rafał Trzeciakowski,
ekonomista, Forum Obywatelskiego Rozwoju
Prozdrowotne efekty podatku cukrowego są wątpliwe. To prawda, że tego typu podatki podnoszą ceny napojów słodzonych, skutecznie zniechęcając do ich zakupu. Z badań jednak nie wynika, że konsumenci zamieniają je na zdrową żywność. W miejsce napojów słodzonych  mogą wybrać zdrowsze napoje i produkty, ale mogą też wybrać mniej zdrowe. Jedynym substytutem napojów słodzonych cukrem, zgodnym z badaniami i zdrowym rozsądkiem, są napoje słodzone słodzikami. Niestety, w Polsce również one zostały obłożone podatkiem. Niepokoi też, że wysoki podatek cukrowy podnosi ceny napojów słodzonych wobec zwolnionego z niego alkoholu. Ostatecznie warto pamiętać, że otyłość ma wiele przyczyn, więc trudno o duże efekty z ograniczenia wybranej kategorii produktów.

Ewa Solarz,
czytelniczka PRZEGLĄDU
Myślę, że w pierwszej kolejności uruchomi pokłady narodowego narzekania na ustawodawców – wszak to napad na naszą wolność i przyzwyczajenia. Mam nadzieję, że w dłuższym okresie zniechęci nas do kupowania słodzonych produktów i wybierania zdrowszej (i tańszej) alternatywy, a  producentów zmusi do produkowania artykułów bez takich ilości cukru.