Witaminy i inne składniki odżywcze w ciąży. Co należy wiedzieć?

Witaminy i inne składniki odżywcze w ciąży. Co należy wiedzieć?

Prawidłowy przebieg ciąży jest uzależniony od wielu czynników. Jednym z najważniejszych jest odpowiednia dieta, bogata w niezbędne witaminy, minerały i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jak jednak skomponować codzienną dietę kobiet ciężarnych? Jakie składniki są najważniejsze z punktu widzenia kobiet planujących ciążę, kobiet w ciąży i niemowląt karmionych piersią? Co powinien zawierać suplement diety przyjmowany podczas ciąży? Na te i inne pytania odpowiadamy w nowym artykule. 

Witaminy dla kobiet w ciąży. Jakie suplementy diety brać w każdy trymestrze ciąży?

Kwas foliowy, czyli witamina B9 to jeden z najważniejszych składników na początkowym etapie ciąży. O jego odpowiednią zawartość w diecie kobiety ciężarnej należy zadbać zwłaszcza w pierwszych miesiącach, gdy rozwijają się organy dziecka. Suplementacja kwasem foliowym jest zalecana również na etapie planowania ciąży. W tym czasie, a także w pierwszym trymestrze, znacząco zmniejsza on ryzyko wystąpienia wad cewki nerwowej u płodu.

Kwas foliowy i inne składniki dla kobiet ciężarnych. Niezbędne w I, II i III trymestrze ciąży

W diecie kobiety ciężarnej ważne miejsce zajmują także składniki mineralne. Najważniejszymi są:

  • żelazo: odpowiedzialne za zapobieganie niedokrwistości u matki i wspieranie prawidłowy rozwój czerwonych krwinek u dziecka;
  • wapń: niezbędny do budowy mocnych kości i zębów. Matka może potrzebować dodatkowego spożycia wapnia – zwłaszcza jeśli nie spożywa wystarczającej ilości produktów mlecznych;
  • magnez: pomaga w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca, wspiera zdrowy układ nerwowy oraz ułatwia przyswajanie wapnia.

Witaminy, kwasy DHA i składniki mineralne niezbędne dla kobiet w ciąży

W diecie kobiety w ciąży nie może zabraknąć także zdrowych kwasów tłuszczowych. Największe znaczenie mają kwasy omega-3 – zwłaszcza DHA (dokozaheksaenowy kwas tłuszczowy), który odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu i oczu u dziecka. Ich źródłami są ryby morskie, orzechy włoskie i siemię lniane. Kwasy tłuszczowe omega-6 zapewniają są z kolei istotne dla zdrowia skóry. Proporcje między kwasami omega-3 i omega-6 warto skonsultować z lekarzem.

Składniki niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka i prawidłowego przebiegu ciąży

Prawidłowe skomponowanie diety dla kobiety ciężarnej może być trudnym zadaniem – zwłaszcza, jeśli w pierwszym trymestrze pojawiają się zaburzenia apetytu. W takich sytuacjach warto sięgnąć po suplementy diety (dostępne np. na aptekapuls.pl/636-witaminy-dla-kobiet-w-ciazy). Ich stosowanie należy każdorazowo skonsultować z lekarzem lub farmaceutą – dzięki temu zyskamy pewność co do tego, że nie okażą się szkodliwe dla przyszłej mamy i jej dziecka.

Wydanie:

Kategorie: Aktualne, Promocja

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy