Okrasa na święta

Okrasa na święta

– Najprzyjemniejsza w tym zawodzie jest możliwość tworzenia, odkrywania nowych smaków. Powtarzam często młodym kucharzom, że codziennie mogą się czuć artystami, bo mogą zrobić coś, czego jeszcze nikt nie zrobił albo czego jeszcze nigdy sami nie próbowali. Siedząc w kuchni, możemy wędrować przez świat – twierdzi Karol Okrasa, szef kuchni i autor telewizyjnych programów kulinarnych. Zdradza, że w jego domu na wigilijnym stole będzie tradycyjnie 12 potraw, ale w troszkę innym stylu niż klasyczny. Karp nie będzie smażony, ale pieczony z warzywami z esencją z grzybów podaną z ziarnami suszonej kolendry. Będą też flaczki z płatów brzusznych na rosole grzybowym, z dodatkiem soku z kiszonej kapusty – to w nawiązaniu do tradycji regionalnych Mazowsza, gdzie zupy robiono właśnie na zakwasie z kiszonej kapusty.

Cały tekst można przeczytać w „Przeglądzie” nr 51/2016, dostępnym również w eWydaniu.

Kategorie Kraj, Wywiady

Napisz komentarz

Odpowiedz na treść artykułu lub innych komentarzy