Świat lubi jeść rośliny

Green healthy vegetarian food for lunch with friends
Wegetarianizm i weganizm rosną w siłę Jak roślinny wypas, to tylko w polskich miastach. Warszawa znalazła się na szóstym miejscu w rankingu portalu Happy Cow – globalnej platformy zbierającej dane o wege restauracjach – wśród najbardziej przyjaznych weganom miast na świecie. Znajdziemy ich w stolicy aż 222, w Krakowie – 126, a we Wrocławiu 88. A jeszcze 20 lat temu zamówienie wegańskiego dania w Polsce graniczyło z cudem. Teraz trend wege szturmuje i Polskę, i świat. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) od 2019 r. spada globalna produkcja mięsa (choć w samym tylko 2020 r. roku globalne spożycie mięsa wyniosło aż 325 mln ton), za to stale wzrasta popularność jego roślinnych substytutów. Barclays, brytyjska firma zajmująca się finansami, przewiduje, że w ciągu najbliższych 10 lat wartość sprzedaży mięsa pochodzenia roślinnego wzrośnie dziesięciokrotnie – z 14 mld dol. w 2019 r. do 140 mld dol. w 2029 r. I chociaż według raportu „Meat Atlas” Fundacji im. Heinricha Bölla i organizacji ekologicznej Friends of the Earth Europe Europejczycy jedzą średnio 66 kg mięsa per capita rocznie – czyli ponad dwa razy więcej, niż zalecają dietetycy – a światowa produkcja mięsa będzie wzrastać, roślinożerców również jest coraz więcej. Jak czytamy na stronie organizacji The Vegan Society, tylko w Wielkiej Brytanii w latach 2014-2019 liczba wegan wzrosła czterokrotnie. Podobnie jest w Polsce. W 2019 r. Ogólnopolski Panel Badawczy „Ariadna” opublikował raport, z którego wynika, że mięsa nie jadło 8,4% Polek i Polaków. Dziewięć lat wcześniej tylko 1% z nich deklarowało wegetarianizm lub weganizm. W tym roku na zlecenie dużej firmy cateringowej Maczfit przeprowadzono kolejne badanie. Wyniki opublikowane w raporcie „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!” zaskakują. Z 1415 ankietowanych osób aż 295, czyli prawie 21%, zadeklarowało, że nie je mięsa. Wśród osób wybierających roślinne żywienie dominują kobiety (86%) i osoby z grupy wiekowej 18-25 (71%). Choć trudno określić, ilu ludzi na świecie nie spożywa mięsa, według badania Ipsos MORI w 2018 r. weganie stanowią ok. 3% światowej populacji, 5% ludzi na świecie deklaruje wegetarianizm, a 14% fleksitarianizm, czyli dietę roślinną z okazjonalnym spożywaniem mięsa i ryb. Wegański styczeń Veganuary, czyli wegański styczeń, to już tradycja. Od 2014 r. brytyjska organizacja o tej nazwie przez 31 dni stycznia wysyła do chętnych mejle z wegańskimi przepisami i zachęca do odstawienia mięsa i produktów odzwierzęcych. Do tej chwili z programu skorzystało już 2 mln osób. Polskie Veganuary od 2011 r. organizuje Fundacja Viva! Z programu „Zostań wege na 30 dni” skorzystało już prawie 200 tys. Polaków. Większość z nich zadeklarowała, że pozostanie przy nowych wyborach żywieniowych. – 30 dni to wystarczający czas, żeby zdobyć merytoryczną wiedzę na temat odżywiania opartego na roślinach i wyrobić nowe nawyki żywieniowe. Całość jest udostępniana bezpłatnie w postaci aplikacji na Android i iOS oraz w wersji newslettera, do którego można zapisać się na stronie www.zostanwege.pl. Uczestniczki i czestnicy wyzwania codziennie otrzymują wiadomość z czterema przepisami (śniadanie, obiad, deser, kolacja), dietofakty, zwierzofakty, ciekawostki i rekomendacje interesujących publikacji i filmów. Stale pracujemy nad urozmaiceniem programu i wprowadzeniem nowych funkcji – mówi Karolina Czechowska, koordynatorka kampanii „Zostań wege”. – Prowadzimy także na Facebooku grupę „Wegetarianizm i weganizm dla początkujących”, w której wzajemnie wspiera się kilkadziesiąt tysięcy osób – dodaje Czechowska. Przepis na zbilansowane bezmięsne żywienie jest dostępny na wyciągnięcie ręki. A zainteresować się warto – m.in. według Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków roślinny jadłospis może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, w tym otyłości i nadwagi, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego czy niektórych typów nowotworów. Dlaczego mięso jest passé? Według danych GUS z 2020 r. rocznie w Polsce zabija się prawie 1,3 mld zwierząt lądowych. Aby wyżywić mieszkańców Stanów Zjednoczonych, tylko w 2020 r. ubito ponad 55 mld zwierząt lądowych i morskich. „Pokazując tę liczbę w perspektywie, podczas II wojny światowej – konfliktu, który pochłonął najwięcej ofiar w historii – w ciągu sześciu lat zginęło ponad 60 mln ludzi. Żeby
Udostępnij:
- Kliknij, aby udostępnić na Facebooku (Otwiera się w nowym oknie) Facebook
- Kliknij, aby udostępnić na X (Otwiera się w nowym oknie) X
- Kliknij, aby udostępnić na X (Otwiera się w nowym oknie) X
- Kliknij, aby udostępnić na Telegramie (Otwiera się w nowym oknie) Telegram
- Kliknij, aby udostępnić na WhatsApp (Otwiera się w nowym oknie) WhatsApp
- Kliknij, aby wysłać odnośnik e-mailem do znajomego (Otwiera się w nowym oknie) E-mail
- Kliknij by wydrukować (Otwiera się w nowym oknie) Drukuj
Aby uzyskać dostęp, należy zakupić jeden z dostępnych pakietów:
Dostęp na 1 miesiąc do archiwum Przeglądu lub Dostęp na 12 miesięcy do archiwum Przeglądu
Porównaj dostępne pakiety









